zaterdag 6 december 2008

Politicians: stop clowning around!

We zijn aangekomen in Poznan, jawel! Het heeft wat moeite gekost, want we hebben de moeder aller files doorstaan….. 4 uur lang tussen Hannover en Berlijn. En echt alleen maar stilstaan he, dat heeft heel wat CO2-deeltjes gekost ;)
Vanmorgen om 6.30 zijn we uiteindelijk aangekomen en konden we even slapen in ons hostel voor 3 uurtjes.

Dan de grote dag van vandaag: world climate-day! Over de gehele wereld zijn er vandaag demonstraties gehouden om politici op het klimaatvraagstuk te wijzen. Op welke plek is het op dit moment het belangrijkste? Inderdaad, Poznan. Hier komen de verschillende landen samen om te onderhandelen over toekomstige klimaatafspraken. En laat het op dit moment nog niet heel lekker lopen met die onderhandelingen, dus die demonstratie was hard nodig!


Vele mensen van allerlei nationaliteiten verzamelden zich op het grote plein in Poznan. Organisaties zoals Greenpeace, Oxfam Novib en natuurlijk ook ICCO liepen mee in de demonstratie. De ME en politie te paard was overal zwaar vertegenwoordigd en er cirkelde een helikopter boven ons hoofd, waardoor het zeker niet uit de hand zou lopen. Alles verliep echter heel goed en er was een gemoedelijke sfeer. Op wat anarchisten na die de onderhandelingen hypocriet vonden (geef ze stiekem op bepaalde punten wel gelijk….)


De internationale jongeren deden mee onder de slogan: politicians, stop clowning around, we take the climate serious. Dit was een duidelijke boodschap, hard nodig nu de onderhandelingen niet echt vlotten. Volgende week komen de milieuministers aan en ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren!


Ons videoproject is inmiddels ook gestart en ik hoop jullie snel de eerste resultaten te laten zien. De komende dagen gaan we verschillende bijeenkomsten bijwonen, meeten met de buitenlandse partners van ICCO en heel veel andere jongeren ontmoeten. En heel veel filmen natuurlijk, onze zoektocht naar Ban Ki Moon is gestart ;)

Tot snel!

by Anne Marie

Geen opmerkingen: