donderdag 11 december 2008

Atlantis 2?

(te horen op Radio 1, vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur)

Het einde van de klimaatconferentie in Poznan komt in zicht. 2 weken lang is jan en alleman bezig geweest met onderhandelen, netwerken, tekstvoorstellen schrijven en heel wat uurtjes lobbyen.
En waar staan we nu? Niet veel verder dan toen ik aankwam.

Ik interview Fioru voor ons klimaatjournaal. Hij komt uit Tuvalu, een kleine eilandengroep van ongeveer 26km2 in de Stille Oceaan, er wonen 8000 mensen. Zijn landje dreigt door de stijgende zeespiegel van de kaart te worden geveegd. Hij is samen met de kleine delegatie al jaren bezig om te strijden voor een eerlijk klimaatverdrag, maar het zit er voorlopig niet in.
Tuvalu is een waar paradijs voor hem, maar de laatste tijd doen zich steeds meer zware stormen voor. De golven slaan soms zelfs het hele eiland over en de zoetwatervoorziening is compleet afhankelijk van regenwater. Door klimaatverandering wordt dit alleen maar versterkt. Fioru houdt de westerse landen verantwoordelijk, het liefst zou hij de hele wereld wel willen aanklagen voor wat ze Tuvalu aandoen. Voor de bewoners van Tuvalu zit er niks anders op dan asiel aanvragen in Australie.

Aan het einde van het interview bied ik Fioru symbolisch een paar zwembandjes aan, zodat hij bij de volgende overstroming voorbereid is. Hij neemt ze lachend van me aan. Ironisch genoeg is dit precies wat de westerse landen zouden moeten doen tijdens deze conferentie en niet gedaan hebben: hem de mogelijkheid bieden om zich te beschermen tegen het wassende water.

by Anne Marie

Geen opmerkingen: