Het klimaat verandert en de almaar groeiende uitstoot van broeikasgassen is daar de oorzaak van. Die stelling is al een tijdje geaccepteerd door zo'n 99% van de klimaatwetenschappers. De meningen zijn heel wat meer verdeeld over hetgeen de mensheid nu moet doen. Het Britse instituut Royal Society komt met een geheel nieuwe aanpak: we veranderen het klimaat gewoon nog meer!
Tot niet eens zo gek lang geleden geloofde de mensheid heilig in technologische vooruitgang. Er was geen probleem wat we niet zouden kunnen oplossen. Ook toen de eerste tekenen van de onherstelbare schade die de mensheid op deze planeet aanricht bekend werden, zocht men de oplossing in innovatie. Tegenwoordig blijkt dat alleen maar meer geld stoppen in 'Research & Development' niet de oplossing is. We zullen ook ons leefpatroon moeten aanpassen en de milieugebruiksruimte op deze aarde eerlijker moeten verdelen.
In een aantal artikelen lijkt de Royal Society weer terug in de tijd te gaan en sterk te geloven in technische vooruitgang. Ze presenteren hierin een aantal wetenschappelijk onderzochte en zeer innovatieve projecten. We zouden bijvoorbeeld de oceaan kunnen 'bemesten' zodat deze meer CO2 opneemt. Ook stelt het instituut voor om nog wat extra zwavelvervuiling de atmosfeer in te slingeren om meer zonlicht tegen te houden. Tenslotte denken ze aan speciale schepen uitgerust met machines die zeewater de lucht in spuiten om wolken groter te maken zodat ook op deze manier meer zonlicht wordt weerkaatst. Volgt u het nog?
Moeten we deze plannen nu serieus nemen en zien als een frisse wind die waait door het klimaatdebat? Ik denk het niet. Het klimaat is zo onvoorspelbaar dat zelfs een simpel weerbericht niet meer is dan een redelijke lijkende gok. We kunnen gebruik maken van deze aarde, maar als we echt gaan knoeien met het systeem dan gaat het (waarschijnlijk) fout. Dat weten zelfs de Indianen in Brazilie die we deze zomer ontmoetten. Zij leven juist in harmonie met de omgeving en proberen deze niet te veranderen. Laten we nu eerste eens wat bewuster omgaan met onze eigen omgeving, dan kan de techniek altijd nog een handje helpen.
By Matthijs de Raad
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Geen dijken meer om mogelijke overstromingen te weerstaan? Is dat ook zo'n achterhaalde technische oplossing vooe probleem dat met natuurlijk leven beter wordt aangepakt?
Ik vind die suggesties van RS wel creatief. Zo ook de miljoenen spiegels die op evenwichtspunt tussen Zon en Aarde kunnen worden geplaatst ca 2 miljoen km, dus 6 x zover als de maan), Als 2% van zonlicht wordt afgebogen, is warmteffect van CO2 al weg!
WOUTER KONING, rentenier in De Bilt
De suggesties zijn zeker creatief, en ik denk ook niet dat Matthijs bedoelt te zeggen dat alle technologische oplossingen en aanpassingen een slecht idee zijn.
Wat ons wel, uit onze reis naar Brazilie en verdieping in het klimaatdebat, duidelijk is geworden is dat het jammer is hoe weinig mensen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun daden. En dus liever hun heil zoeken in end of the pipe solutions, zodat ze niks aan de kern van het probleem hoeven te doen.
Toegegeven, de Royal Society is erg creatief bezig geweest. Maar waar het ons om gaat is verantwoordelijkheid. De Westerse wereld neemt nog steeds te weinig verantwoordelijk op zich terwijl ze toch echt als hoofdschuldige zijn aan te wijzen.
Persoonlijk beschouw ik het hele CO2 emissiehandel verhaal, net als al die extreme technologische oplossingen, ook niet als niet meer dan het vooruitschuiven van de eigen verantwoordelijkheid. De oude slogan gaat nu nog steeds op: "Een beter milieu begint bij jezelf" en niet op een ander continent.
Een reactie posten